Tuesday, 8 October 2013

sAMbaL goREnG aLa jOhoR


Morning..!!

Mata mengantuk, mulut menguap, kipas no.3...kalau dapat bantal, sedap ni tido...hehehe
Actually sajer nak kongsi resepi di pagi hari ni...nama masakan ni pun aku tak sure sangat tapi my husband kata 'Sambal Goreng'...ye ker sambal goreng??...lantak la...sambal goreng ala Johor kot...

First time aku makan masakan ni masa aku kat Johor, Langkawi tak famous rasanyer sebab tak pula mak aku penah masak masakan ni...


Bahan Utama:
1. Cili besar - dipotong halus
2. Ikan bilis
3. Bawang, Minyak ( untk ditumis)
4. Secubit belacan

Bahan Tambahan:
1. Petai
2. cencalok
3. Oren Sunquick

Bahan Perasa : garam, gula, ajinomoto

Cara Masakan:
1. Panaskan minyak, masukkan ikan bilis, then masukkan bawang.
2. Masukkan cili besar yang telah dipotong halus, masukkan petai diikuti cencalok & sunquick
3. Masukkan bahan perasa secukup rasa.
.......siap....(sorry terlupa nk ambil gambar masakan ni..;p)

Senang kan???....rasanya pun sodaaapppp...!!!!
Masakan ni macam masakan campak-campak jer, tak perlu nak teliti sangat...kalau taknak taruh bahan tambahan tu pun takper, masak jer bahan utama then ikut selera masing-masing, nak tambah sotong ke, udang ke, boleh jer....

kalau tetiba buka peti sejuk takder lauk untuk dimasak, masak je sambal goreng ni, sedap kalau makan dengan nasi...tapi jangan amalkan selalu sebab main ingredient dia cili besar...bahaya gak takut kena apendiks sebab for sure la kita akan makan sekali ngan biji cili tu...sesiapa yg mengidap gastrik pun kena kurangkan makan macam ni sebab pedas sikit...;p


..FoOd iS fUeL noT thERapY..



1 comment:

  1. untuk sesiapa yg tak makan petai @ cencalok...better guna main ingredient jer...sedap, klu tak caya cUBa trY teSt...;p

    ReplyDelete