Salam Saturday....
Resepi untuk kali ini adalah ayam bercili...ntah betul ke tak namaye aku pun taktau...aku hentam jerrr...hahaha
Sejak aku stay kat Johor ni memang jarang sangat aku nak merajinkan diri untuk masak..ntah la, taste orang Langkawi & Johor tak sama...kalau aku masak memang sedap jer kat lidah aku, tapi belum tentu sedap kat lidah orang sini...so better aku jadi pembantu tukang masak jer...hahaha
Jumaat lepas, mertua aku g kenduri kat Segamat rasanyer...oleh kerana dia g awal, so dia siap masak untuk lunch sebelum dia pergi...so aku jadi tukang makan jer la...huhuhu ...menu utama yang dimasak adalah ayam goreng, yela nanti cucu2 dia balik sekolah nak makan, budak-budak kan suka makan ayam...
aku lak...rasa cam dah jemu makan ayam goreng ni...aku terasa nk sesuatu yang pedas...jadi aku pun olah ayam goreng tu jadi ayam bercili...senang dan sedapppp...tapi pedas siot sebab terlebih cili...hehehe
Bahan-bahan
* Cili Api - 5 biji
* Serai - 2 batang
* Halia - sepotong kecil
* Bawang Putih- 3 ulas
* Bawang Besar- 1 @ 2 ulas
***ayam / sotong yang telah digoreng
Cara-cara
1. Kisar kesemua bahan-bahan yang berbintang 1
2. Tumis minyak. Masukkan bahan-bahan yang dikisar
3. Masukkan sedikit air
4. Tambahkan bahan perasa ( garam, gula, ajinomoto)
5. Masak ramuan tersebut hingga kering dan cukup rasa.
6. Last sekali masukkan ayam/sotong yang telah digoreng. Gaul sebati...
...mudah dan ringkas tapi sedapp....
~gOoD fOoD iS wiSE mEDiciNE~
No comments:
Post a Comment