Masakan jawa lagi rasanya...hari tu ikan masak ungkep, ni ayam masak ungkep pulak...Gambar dan resepi aku copy dari http://wattieshomemadecakes.blogspot.com/2011/05/ayam-ungkep-ii-resepi-chef-noraini.html ...Masakan ni pun aku tau dari mertua aku..untuk senangkan kerja aku copy jer resepi dari page diatas sebab aku tak pernah masak lagi, mertua aku masak, aku jadi tukang makan jer...hehehe
Bahan
- 1.5kg ayam dipotong kecil
- 1 btg kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 1 biji bawang besar, dihirid
- 2 btg serai, diketuk
- 1/2 cwn minyak masak
- 1 hiris asam keping
- bahan perasa secukupnya (garam, gula, aji)
- air secukupnya
Bahan diblender
- 2 sudu besar ketumbar
- 3 sudu besar jinta putih
- 3 sudu besar jintan manis
- 1 inci halia
- 1 inci kunyit hidup
- 1 biji bawang besar
- 4 ulas bawang putih
* Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis, bawang besar, serai, bunga lawang hingga naik bau
* Masukkan bahan yg dikisar sehingga naik bau
* Masukkan ayam dan kacau sebati
* Masukkan air dan asam keping serta bahan perasa, kacau sebati
* Tutup kuali dan biar mendidih lebih kurang 30minit / ayam empuk
***...husband aku masak cincai jer...blender semua ( bahan2 yg diblender + serai), tumiskan bahan blender, masukkan ayam, bahan perasa dan masak...yg lain dia abaikan...sedap la juga...hahaha...***
No comments:
Post a Comment